bükk

tölgy

kőris

juhar

fenyő

fűz

éger

hárs

gyertyán

akác

galagonya

som

kökény

mogyoró

vadrózsa

fagyal

cserszömörce

kecskerágó

GYERTYÁN

GYERTYÁN

LEVELE
VIRÁGA
SZÍNE
TERMÉSE

9 faja él az északi földgömbön, hazánkban két faj terem.

Levele egyszerű, hímes barkája csüngő, hengerded, termővirágzata laza; 10-15 m magas törzsén szemölcsök vannak. Gallya és ága gyenge, többnyire nagyon hosszú, sűrű; kérge ezüstszürke, többnyire sima, levélrügye a bükkfáéhoz hasonlít. Levele elliptikus, ráncos, csaknem kopasz, kétszer fűrészelt. Virága apró, a barkában a lombfakadással egyszerre fejlődik. Keményhéjú, kissé lapított a makkja. Koronája különböző alakú, de sohasem annyira kerekített mint a bükkfáé.

Hazánk déli részein is gyakori 300-400 esztendeig is elél, száraz meleg helyen már 1-8 esztendős korában hanyatlik. Betegsége és ellensége alig van, a késő fagy sem árt neki. Közép-Európában tiszta zárt erdőt ritkán s csak helyenként alkot. Szívós természetű az árnyékot jól tűri.

ÉRDEKES:

Fája nagyon világos, csaknem fehér, sűrű, a hazai fák közt a legkeményebb és legnehezebb, azért tüzelőnek és mint műfát nagyra becsülik. Szárazon nagyon tartós. Évgyűrűje bodrosan görbült, azért nehezen hasad. Tüzelőereje a bükkfáéval egyenlő. Az asztalos, esztergályos s kerékgyártó szereti; csavart, kereket, gyalut, hengert, sajtót, cölöpöt, kalapács- és szekerce-nyelet csinálnak belőle, malomkerék fogának pedig elkerülhetetlen. Levelét a juh, kecske és ló szívesen megeszi. Csinos lombkoronája kedvéért parkba is szívesen ültetik.

Fák, cserjék Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok
Fák, cserjék Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok