bükk

tölgy

kőris

juhar

fenyő

fűz

éger

hárs

gyertyán

akác

galagonya

som

kökény

mogyoró

vadrózsa

fagyal

cserszömörce

kecskerágó

FENYŐFA

FENYŐ

FENYŐERDŐ
LEVELE
SZÍNE
TOBOZ

32 faja él Európában, Ázsiában, meg Észak-Amerikában.

Magas fa, főbb gallyai örvesek, toboza hosszúkás, felálló 65 méter vagy magasabb, 1-2 m vastag, kérge eleinte olajbarna, később fehér szürke. Tűje 2-3 centiméter hosszú. Virágai legtöbbnyire a tető ágain, mégpedig a tavalyi hajtásokon vannak.

25-30 esztendős korában gyorsabban növekedik, s ez a növekedés a tölgy kivételével tovább tart, mint akármely más erdei fáé. Ezért hosszú ideig él. A viharnak keményen ellenáll, a hó megrongálásának, valamint a bogarak bántalmainak kevésbé van alávetve, de a vad jószág nagyon bántja. 180-200 évig, sőt őserdőkben 400 évig is elél (2-3,8 méter vastag). Fája igen használatos.

ÉRDEKES:

Belső szerkezete kemény és egyenletes, deszkájával hangtani tulajdonságokban egy fa sem vetekedhetik, azért hegedűnek és hangszekrénynek nagyon jó, valamint dobozt, rostát, gyújtófát, esztergályos munkát is csinálnak belőle. Épületfának alkalmas nagy szívóssága, hasadása, szebb szerkezete és világosabb színe teszi kedveltté. Fák, cserjék Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok
Fák, cserjék Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok