EMLŐS

borz

mókus

őz

róka

sün

szarvas

vaddisznó

ROVAR

cincér

hangya

kullancs

orrszarvúbogár

szentjánosbogár

szúnyog

MADÁR

csuszka

erdei pinty

erdei szalonka

fakopáncs

fülesbagoly

karvaly

szajkó

zöldike

SZENTJÁNOSBOGÁR

JELLEMZÉS:

Fejük a potroh alá mélyen behúzott, felülről nem látható. Előtoruk lapos, elöl félkör alakú, hátul lemetszett. A hímek szárnyfedője jól fejlett, lapos, végén kihegyesedő. A nőstények csaknem mindig szárnyatlanok, a szárnyfedő csökevénye olykor látható. Minden faj világít (legalábbis a nőstények). A világítószerv a potroh utolsó szelvényeiben, azok hasi oldalán található, módosult zsírtestekből áll.

ÉLŐHELY:

Éjszakai állatok. A nőstény nappal az avarban vagy a fűben tartózkodik, éjjel felmászik a fűszálakra. A hímek éjszaka rajzanak.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Ragadozók, csigákat, apró rovarlárvákat esznek.

EGYÉB:

A fény egy luciferin nevű anyag oxigén hatására történő átalakulása révén keletkezik. A folyamat igen jó hatásfokú, mert a kisugárzott energiának kb. 98 %-a fény és csak 2 százaléka hő (biolumineszcencia). A kibocsájtott fény színe fajspecifikus, sárgászöld és narancsvörös között lehet. A két hazai fajé sárgászöld. A világítás a nemek egymásratalálásában játszik szerepet, időtartama és frekvenciája is fajra jellemző. Lárva alakban telelnek, tavasszal bábozódnak, az imágókkal nyáron találkozhatunk.

Fák, cserjék Állatok Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok
Fák, cserjék Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok