EMLŐS

borz

mókus

őz

róka

sün

szarvas

vaddisznó

ROVAR

cincér

hangya

kullancs

orrszarvúbogár

szentjánosbogár

szúnyog

MADÁR

csuszka

erdei pinty

erdei szalonka

fakopáncs

fülesbagoly

karvaly

szajkó

zöldike

SZAJKÓ

JELLEMZÉS:

Nagytermetű, rőtesbarna színezetű madár. Homlok és a fejtető feketén csíkozott. Farkcsík fehér. Szárnyában a karevezőkön széles fehér tükör van. A nagy szárnyfedők sűrű világoskék, fekete és fehér csíkozásúak. Állandó, illetve kóborló madár. A költési időszak után csapatosan néha nagyobb távolságokat is megtesz. Jellegzetessége a hangutánzás.

ÉLŐHELY:

Eurázsia és Észak-Afrika erdővel borított területein fordul elő. Hazánkban mindenfelé gyakori, ahol bükk vagy tölgy található. A fák törzséhez közel építi fészkét, erdőszéleken, nyíltabb területeken inkább sűrű bokrokban fészkel.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Mindenevő madár, de a költési időszakban főleg ízeltlábúakkal táplálkozik, amelyeket elsősorban a talajról szedeget össze. Télen kevesebb állati (fülbemászó, ganéjtúró, ormányosbogarak, pockok, egerek) és több növényi táplálék (tölgymakk, kukorica, búza és egyéb gabonafélék magvai, keserűfűmagok) fogyaszt.

EGYÉB:

Évente csak egyszer költ. Az időjárástól függően április második felében rakja tojásait. A hím és a tojó is részt vesz a gallyakból álló fészek építésében, amelynek csészéjét vékony ágakkal, gyökerekkel, növényi szálakkal bélelik. 5-6 tojást rak. A kotlás 16-17 napig tart. A tojó és a hím felváltva üli a tojásokat. A fiókák nem egyszerre kelnek ki, hanem a tojások lerakásának sorrendjében. 19-21 napos korban sokszor még repülőképességük elérése előtt elhagyják a fészket. Táplálékkeresés közben a talajfelszíntől a lombkoronaszintig mindenhol megfigyelhetjük.

Fák, cserjék Állatok Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok
Fák, cserjék Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok