EMLŐS

borz

mókus

őz

róka

sün

szarvas

vaddisznó

ROVAR

cincér

hangya

kullancs

orrszarvúbogár

szentjánosbogár

szúnyog

MADÁR

csuszka

erdei pinty

erdei szalonka

fakopáncs

fülesbagoly

karvaly

szajkó

zöldike

FAKOPÁNCS

JELLEMZÉS:

A fakopáncsokra általában jellemző, hogy színük fehér-fekete, legtöbbször piros vagy sárga mintázattal kiegészítve. A nagy fakopáncs mérete és színezete alapján a balkáni fakopánccsal téveszthető össze. A hímnek piros tarkófoltja van. A fiataloknál az egész fejtető piros.

ÉLŐHELY:

Skandinávia északi területét kivéve Európában mindenhol elterjedt. Magyarországon a hegy- és sík vidéki erdőkben, gyümölcsösökben, nagyobb parkokban költ. Előnyben részesíti a fenyővel elegyes élőhelyeket.

TÁPLÁLKOZÁSA:

A költési időszakban inkább a törzs vagy az ágak felületén élő állatokat fogyasztja, pl. levéltetveket, lombfogyasztó hernyókat, lószunyogokat, kaszáspókokat és különböző hártyásszárnyúakat. Fatörzseken, vastagabb ágakon, ritkábban vékony gallyakon vagy a talajon keresi táplálékát. Az őszi-téli-kora tavaszi időszakban gyakran táplálkozik a kéreg alól vagy vés a farészben mélyebbre az ott élő farontó rovarok után. Ez a viselkedési forma közvetetten azt is elősegíti, hogy a parazitoidok (pl. fürkészek) könnyebben tudják megtámadni a farontó rovarokat, mivel a lehántott vagy elvékonyított kéreg védőhatása kisebb.

EGYÉB:

Évente egyszer költ. Nászidőszakban a hím jellegzetesen dobol a korhadt fákon. Territóriumán belül több odút is készít, de csak egyben fészkel. A tojó 6 tojását az odú alján levő faforgácsra rakja. A kotlás 14-16 napig tart. Mindkét szülő üli a tojásokat.A balkáni fakopáncs hazai megtelepedése után (30-40-es évektől) egyedszáma csökkent az urbanizált élőhelyeken. A fatörzsön táplálkozó fajok többségéhez hasonlóan télen is megtalálja táplálékát, ezért nem vonul el. Télen kóborló, de soha nem megy messze előző évi költőhelyétől.

Fák, cserjék Állatok Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok
Fák, cserjék Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok