EMLŐS

borz

mókus

őz

róka

sün

szarvas

vaddisznó

ROVAR

cincér

hangya

kullancs

orrszarvúbogár

szentjánosbogár

szúnyog

MADÁR

csuszka

erdei pinty

erdei szalonka

fakopáncs

fülesbagoly

karvaly

szajkó

zöldike

ERDEI PINTY

JELLEMZÉS:

A piros színen megjelöt területen azaz egész Európában, Észak-Afrikában, az Azori-szigeteken, Madeirán és Kanári-szigeteken él. Az elterjedési területének északi-és keleti felén fészkelő madarak a telet Közép- és Dél-Európában, illetve a Közel-Keleten töltik el. A költési szezont kivéve társas.

ÉLŐHELY:

A költési szezonban a színpompás hím énekével és tettlegesen is elüldözi revírjéről a betolakodó riválisokat. Területét többnyire a sűrű,fedezéket nyújtó növényezetben jelöli ki, a revír nagysága elérheti a 120 négyzetmétert.Télen az erdei pinty társasan él, és inkább nyílt terepen kóborol. Ilyenkor gyakran több tucat madarat is megpillanthatunk egyszerre, amint verebekkel, más pintyfélékkel és közeli rokonukkal, a fenyőpinttyel vegyes csapatokat alkotnak.Téli éjszakákon más madárfájokkal együtt alszanak a fákon és a bozótosban. Olykor a két nem egymástól elkülönült csapatokat alkot.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Magvak, rügyek, pókok, rovarok.

Az erdei pinty tápláléka főként különféle magvakból tevődik össze. Erős csőrével, barázdált szájpadlásával és erőteljes, állkapocsizmaival könnyedén feltöri a legkeményebb héjú magvakat is. Az erdei pinty étrendjébe egyéb növényi részek is beletartoznak, például alma, bogyós gyümölcsök, rügyek és virágok. Valószínűleg több pinty ragadozó madarak, baglyok zsákmányállata. Fiókáit a szajkó, szarka,  macska és nyest fogyasztja.

EGYÉB:

Ivarérettség:1 éves korban
Költési időszak:áprilistól júniusig
Költések száma:1-2
Fészekalj:4-6 tojás
Költés:11-13 nap
kirepülés:12-15 napos korban

szépen csengő ének a költési szezonban

Fák, cserjék Állatok Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok
Fák, cserjék Virágok Gombák Az erdő szintjei Érdekesség Tesztek, feladatok Játékok