HAL

amúr

angolna

busa

csuka

durbincs

harcsa

kárász

keszeg

ponty

süllő

törpeharcsa

BÉKA

kecskebéka

mocsári béka

sárgahasú unka

zöld levelibéka

tarajos gőte

HÜLLŐ

mocsári teknős

vízisikló

 

VÍZISIKLÓ

VÍZISIKLÓ

VÍZISIKLÓ

VÍZISIKLÓ

 

Tulajdonság:

Nagy termetű, erőteljes, ovális feje a nyaktól világosan elkülönül, szeme nagy, kerek pupillájú, pikkelyei éles középgerincet viselnek, farka hosszú. Színe a kékes, zöldes, barna vagy fekete. Teste lehet egyszínű, fekete hát- és oldalfoltokkal vagy fekete foltokkal és a hát két oldalán egy-egy ezüstfehér hosszanti irányú csíkkal díszített. A hím tarkójának két oldalán sárga, a nősténynél halványabb félhold alakú foltok láthatók. A hím hossza 70-75 cm, a nőstényé 85-90 cm, de olykor 150 vagy 200 cm is lehet. Veszély esetén kloákájába nyíló bűzmirigyéből váladékot ereszt, ami a ruhát és a bőrt sokáig átitatja. Téli álmát későn, október végén kezdi meg. Védett.


Táplálkozás:

Nappali életmódot folytat. Ügyesen úszik és bukik le a víz alá. Elsősorban kisebb halakkal, kétéltűekkel (főként békákkal), kisebb részben rágcsálókkal táplálkozik.


Szaporodás:

Május végi, júniusi párzásakor egy nőstényért gyakran 20 hím is harcol egyszerre, így ekkor látható a legnagyobb mennyiségben. Július-augusztusban rakja le tojásait, gyakran közös tojásrakó helyekre (10-40 tojást nőstényenként; a lerakott tojások száma nőstény méretétől, kondíciójától függ), ahol sokszor több száz tojás is felhalmozódhat. A kis siklók 4-6 hét elteltével kelnek ki.


 
FA NÖVÉNY HAL, BÉKA, HÜLLŐ, EMLŐS, MADÁR ROVAR, EGYÉB ÁLLAT ÉRDEKESSÉG JÁTÉK TESZT, FELADAT