HAL

amúr

angolna

busa

csuka

durbincs

harcsa

kárász

keszeg

ponty

süllő

törpeharcsa

BÉKA

kecskebéka

mocsári béka

sárgahasú unka

zöld levelibéka

tarajos gőte

HÜLLŐ

mocsári teknős

vízisikló

 

PONTY

PONTY

PONTY

PONTY

 

Testfelépítés:

A "vad", nyurgaponty teste orsó alakú, megnyúlt, háta a tenyésztett változatokénál jóval alacsonyabb, teste aranyos pikkelyzetű, uszonyai vörösek. Hátuk többnyire magasan ívelt, a vaddal azonos hosszúságnál súlya majd a kétszerese, bőrükön pedig igen változó mennyiségű pikkelyt viselnek. Hátuk zöldes vagy barna, a has irányában világosodó, oldalt sárga, hasa fehér. Szája körül 2 pár bajusszálat visel, az egyiket a felső ajakon, a másikat a szájszegletben. Szájának bőrredői teleszkópszerűen kinyújthatóak, ami az állat táplálkozását segíti a fenéken lévő táplálék felszedegetésekor. Uszonyaik közül a háti-, mell- és a farokalatti úszók első sugarai megvastagodtak, kemények, hátsó felületük fogazott.


Szaporodás, egyedfejlődés:

Az ívás természetes vizekben szakaszos, akár napokig, vagy hetekig is eltarthat. A ponty kedvező esetekben testsúly-kilogrammonként 100 000-200 000 ikrát rak, egyes igen súlyos nőstények több mint 1 millió ikrát képesek kibocsátani. A megtermékenyített peték a fenékre süllyednek. Üvegtiszták és enyhén sárgás színűek. A lárvák a vízhőmérséklettől függően 38 nap múlva bújna ki az ikraburokból, 4-5,5 milliméter hosszúak. A lárvák még úszni nem tudnak, fejjel előre lesüllyednek a fenékre, itt ragasztómirigyükkel megtapadnak a fenéken. Egy nap után úszni kezdenek első úszásuk folyamán a vízfelszínre igyekeznek, hogy levegőt szippantva megtöltsék úszóhólyagjukat.


Táplálkozás:

A pontyivadék az első időben apró állati és növényi szervezetekből él. Kerekesférget, vízibolhát, kandicsrákot, víziászkát, kérészeket, és mindenféle lárvát fogyaszt, különösen kedveli az iszapos részeken meghúzódó árvaszúnyoglárvát. A ponty növényi táplálékot is felvesz, elsősorban algákat, de fogyasztja a friss növényi hajtásokat is. Nevezhetjük a pontyot mindenevőnek. A nagyobb pontyok esetenként a kisebb halakat is bekapják, de a ponty ettől még nem ragadozó. Étlapján megtalálható mindenféle féreg, csiga, kagyló, pióca, szitakötőlárva, tehát minden ami az iszapban rejtőzködik. A tartós koplalást a ponyt kb. 600 napig viseli el.


 
FA NÖVÉNY HAL, BÉKA, HÜLLŐ, EMLŐS, MADÁR ROVAR, EGYÉB ÁLLAT ÉRDEKESSÉG JÁTÉK TESZT, FELADAT