HAL

amúr

angolna

busa

csuka

durbincs

harcsa

kárász

keszeg

ponty

süllő

törpeharcsa

BÉKA

kecskebéka

mocsári béka

sárgahasú unka

zöld levelibéka

tarajos gőte

HÜLLŐ

mocsári teknős

vízisikló

 

KESZEG

KESZEG

KESZEG

KESZEG

 

Testfelépítése:

Teste meredeken ívelt hátvonalú, oldalt összenyomott, a fej elülső része tompa, szájnyílása alsó állású. Háta zölden fénylő, oldala világosabb, fémesen csillogó, hasa fehéres. A páratlan úszók sötét-, a párosak világosszürke színűek. Az idősebb állatok aranyfényűek. Szemének átmérője rövidebb, mint a szájnyílás oldalról nézve. Az oldalvonal mentén 50-57 pikkely van. A hátúszón 12, a farok alatti úszón 26-31 sugár látható. A mellúszók egészen a hasúszók alapjáig érnek.


Szaporodás, egyedfejlődés:

Májusban-júniusban ívik a part menti növényzet sekély részén, sokszor a halak háta is kilátszik a vízből, ilyenkor prédául szolgálhatnak a nagyobb példányok a vízimadaraknak, víziemlősöknek. Növekedése táplálékban gazdag vizekben gyors testhosszúsága elérheti a 40-50 centimétert és testtömege a 4-5 kilogrammot.


Táplálkozás:

Ormányszerűen előrenyújtható szájával az iszapban keresi táplálékát, csigákat kisebb kagylókat, árvaszúnyoglárvát. Mint szájállása is elárulja élelmét elsősorban a fenéken keresi, de állóvizekben gyakran található vízközt is, ritkán feljön a felszínre is főleg a hajnali órákban. Íz- és szagérzékelése fejlett.


 
FA NÖVÉNY HAL, BÉKA, HÜLLŐ, EMLŐS, MADÁR ROVAR, EGYÉB ÁLLAT ÉRDEKESSÉG JÁTÉK TESZT, FELADAT