HAL

amúr

angolna

busa

csuka

durbincs

harcsa

kárász

keszeg

ponty

süllő

törpeharcsa

BÉKA

kecskebéka

mocsári béka

sárgahasú unka

zöld levelibéka

tarajos gőte

HÜLLŐ

mocsári teknős

vízisikló

 

HARCSA

HARCSA

KIFOGOTT HARCSA

KIFOGOTT HARCSA

 

Testfelépítése és érzékszervei:

Hatalmas, felülről kissé lapított a feje. Óriásira tátható szájában sűrű éles gerebenfogazat található, amely reszelőre emlékeztet. A hátúszó kicsi, a farok alatti úszó messze hátrahúzódik. A mellúszók nagyok és kerekded formájúak. A hasúszók hasonló alakúak, de jóval kisebbek. A hacsa bőre sima nyálkás, teljesen pikkelytelen. Színe hátoldalon sötétszürke, feketés vagy zöldesszürke, barnás, hasa felé egyre világosodik, piszkosfehér. Az európai harcsa jellemzője a két bajuszszál, az alsó álkapcson ugyancsak található 4 darab vékonyabb (a harcsa táplálkozásában nagy szerepe van a bajusznak, mivel ízlelőbimbók sokasága található egyetlen bajuszszálon). Fejlett a bőrlégzése. Látása gyenge, szeme csak arra alkalmas, hogy megkülönböztesse a világost és a sötétet.


Szaporodás, egyedfejlődés:

Az európai harcsa nyáron májustól júliusig ívik. Az ívóhelyeket akkor keresik fel a harcsák ha a víz hőmérséklete tartósan elérte 20-22 Celsius-fokot. Az ikra lerakásánál előnyben részesítik a partmenti dús növényzetű helyeket, különösen kedvelik a vízbedőlt fákat, és gyökereket. Az ívóhelyeket a párok megtisztítják. Az ikrák átmérője 1,5-2,0 miliméter, méretük a kikelésig jelentősen növekszik. Kezdetben az ikra ragacsos erősen tapad a gyökerekhez szilárd csomókba. Az ikrából az ivadék 23-25 Celsius-fokos vízben 2,5-3 nap alatt kel ki. A harcsa az első életév végére 15-20, a második év végére 30-40, a harmadik és negyedik évben elérik az 50-80 centiméteres testhosszúságot és a 3 kg- os testtömeget. Az európai harcsa maximális testhosszúságát 3-5 méterben, maximális súlyát 200-300 kilogrammban adják meg.

Táplálkozás:

A harcsa nagysága ellenére megmarad a változatos étrend mellett, étlapján szerepelnek: férgek, rovarlárvák, puhatestűek, csigák, rákok, de az egeret, békát, patkányt is fogyasztja, sőt egyes vizeken a nagyobb harcsák a vízimadarakat is lehúzzák. Halak közül inkább a kisebb példányokat ragadja meg hatalmas szája ellenére, tehát keszegeket, sügeret, compót, néha előfordul, hogy a növendék nemeshalállományban is kárt tesz.


 
FA NÖVÉNY HAL, BÉKA, HÜLLŐ, EMLŐS, MADÁR ROVAR, EGYÉB ÁLLAT ÉRDEKESSÉG JÁTÉK TESZT, FELADAT