HAL

amúr

angolna

busa

csuka

durbincs

harcsa

kárász

keszeg

ponty

süllő

törpeharcsa

BÉKA

kecskebéka

mocsári béka

sárgahasú unka

zöld levelibéka

tarajos gőte

HÜLLŐ

mocsári teknős

vízisikló

 

BUSA

PETTYES BUSA

BUSA

BUSA

 

Testfelépítés:

A busának két faja él hazánkban, a pettyes busa és a fehér busa. A pettyes busa sötétszürke pettyekkel tarkított az oldalán, valamint a szeme a fej alsó harmadában helyezkedik el, alsóállású. Táplálkozásukban is különböznek, amíg a fehérbusa csak és kizárólag növényi eredetű planktonikus élőlényeket (fitoplanktont) fogyaszt addig a fajtestvére egyaránt növényi és állati eredetű planktonokat is. Mindkét hal testfelépítése, erőteljes. Hátuk magas, úszóik nagyok és izmosak. Testét apró pikkelyek fedik, erős a nyálkatermelésük, ami részben a vízben való gyors haladást, illetve a betegségekkel való hatékony védekezést teszik lehetővé. Feje nagy és robosztus, szeme a fejéhez viszonyítva kicsi, szája viszont elég nagyra nyitható.


Szaporodás, egyedfejlődés:

Csak és kizárólag meleg, 22-25 oC vízben szaporodik, ikrája lebeg a víz felső harmadában. Növekedése táplálékban gazdag vizekben igen gyors, általában a harmadik év végére elérheti az 1 kg-os testtömeget. Kifejlett példányok testsúlya elérheti, sőt meghaladhatja az 50-60 kg-ot. Hazánkban fogott legnagyobb busa 62 kg, jelenleg világrekord.


Táplálkozás:

Planktonevő. A fehér busa főleg zooplanktonokat fogyaszt. A pettyes busa főleg állati eredetű planktonokkal táplálkozik, de fogyaszt növényi apróállatokat is.


 
FA NÖVÉNY HAL, BÉKA, HÜLLŐ, EMLŐS, MADÁR ROVAR, EGYÉB ÁLLAT ÉRDEKESSÉG JÁTÉK TESZT, FELADAT