ájtatos manó

burgonyabogár

csótány

darázs

fecskefarkú lepke

káposztalepke

katicabogár

légy

méh

mezei tücsök

szöcske

szúnyog

 

KATICABOGÁR

(HÉTPETTYES)

KATICABOGÁRREPÜLŐ KATICABOGÁRLEVÉLTETVEKET EVŐ KATICABOGÁR

 

ÉLŐHELYE:

Egész Európában szinte mindenütt jelen van: síkságon, erdőben, parkokban és kertekben, valamint házakban is, ahol a virágcserepeken találhatók vagy a padláson telelnek át. Mindenütt közönséges, olykor nagy tömegben jelenik meg.

TULAJDONSÁGAI:

0,5-0,8 cm hosszú. A vörös szárnyfedőkön levő hét fekete folt alapján könnyen felismerhető. Így azon kevesek közé tartozik a 78 hazai katicabogár faj közül, amelyet igen könnyű felismerni. A többi faj esetében rendkívül változékony a testszín és a mintázat, de valamennyiükre jellemző a félgömbszerűen domború alak. A katicabogarak csápja rövid, bunkós végű.

SZAPORODÁSA:

Tavasszal a nőstények maximum 400 petét raknak a levelek fonákára vagy hasadékokba. Egy héttel később kelnek ki a tarka rajzolatú, nagyon mozgékony lárvák. A közelükben levő levéltetveket és a még ki nem kelt petéket is eszik. A lárva négy stádiumon megy keresztül, a fejlődési idő a hőmérséklettől függ. A magas hőmérséklet gyorsítja a fejlődést. A bebábozódásnál a lárva nem bújik ki teljesen a bőrből, hanem az aljzathoz rögzíti magát a váladékával. A báb is tarka mintázatú. A katicabogár teljes fejlődési ideje 30-60 nap, évi két nemzedékük van. A katicabogarak nagyon gyorsan el tudnak szaporodni, ha a levéltetvek tömeges elszaporodnak.

TÁPLÁLKOZÁSA:

A katicabogarak túlnyomórészt levél- és pajzstetvekkel táplálkoznak, ezért rendkívül hasznosak. Tenyésztési kísérletekből tudjuk, hogy egy lárva fejlődése során több száz, esetleg 1000 levéltetűt is képes elfogyasztani.

KATICABOGÁR LÁRVA

Veszély esetén holtnak tettetik magukat, leesnek és nem mozdulnak. Megfogásukhoz lábízületeik pórusain sárgás folyadékot bocsátanak ki, ami bizonyos ellenségeik, például hangyák ellen nagyon hatékony. A hangyák, amelyek e folyadékkal érintkeztek, intenzíven tisztogatják magukat utána. A madarakat és bogarakat e sárga folyadék nem tartja vissza a katicabogarak tömeges fogyasztásától.