görény

hörcsög

menyét

mezei nyúl

mezei pocok

őz

ürge

vakondok

 

ÜRGE

ÜRGEÜRGE

 

ÉLŐHELYE:

Európában két ürgefaj él: gyöngyös ürge és a közönséges ürge. Hazánkban csak ez utóbbi fordul elő. Életmódja nagyon hasonlít a prérikutyáéhoz, nappal, főként hajnalban és alkonyatkor aktív. Gyakran hallatja két lábra állva figyelmeztető magas hangú füttyét. A nyílt vidékek lakói, gyakran utak mentén találhatók. Telepekben élnek, a föld alatt kiterjedt járatokat ásnak. A járatokból vízzel szokták kiönteni.

TULAJDONSÁGAI:

Viszonylag rövid lábú és farkú, kis kerek fűlű állatok. Bundájuk színe szürkés-barna, rajta pöttyök nem láthatók. Hasi oldala fehér vagy sárgás-fehér. Testhossza: 192-220 mm, farokhossza: 55-75 mm, testtömege: 240-340 g. Téli álmot alszanak.

SZAPORODÁSA:

23-28 napos vemhesség után évi egy alkalommal 2-13 csupasz, vak és fogatlan kölyköt fial. A kölykök egy hónap elteltével hagyják el a fészket. A nőstények átlag élattartama 3-4 év, a hímeké csak 2-3 év. Maximálisan 10 évig is elélhetnek.

TÁPLÁLKOZÁSA:

A járatokba nagy mennyiségű magvat hordanak pofazacskójukban, így komoly gazdasági kárt okozhatnak ha valahol elszaporodnak. Magyarországon azonban számuk jelentősen lecsökkent.