görény

hörcsög

menyét

mezei nyúl

mezei pocok

őz

ürge

vakondok

 

GÖRÉNY

GÖRÉNYGÖRÉNY

 

ÉLŐHELYE:

Európa nagyrészén, elsősorban az erdős területeken fordul elő. Gyakran az emberi települések közelében is megjelenik.

TULAJDONSÁGAI:

Bundája dús, hosszú szőrű, sötétbarna alapszínű, hasán sárgás foltokkal. Színvariációk, világosabb vagy vörösebb példányok is előfordulnak. Kicsiny füle és szeme között valamint az orra körül fehér vagy sárga folt húzódik. Megnyúlt teste hengeres, lába rövid, nyaka hosszú. Anális mirigyének a váladéka kellemetlen szagú. A hímek kissé nagyobbak a nőstényeknél. A hím testhossza körülbelül 41 cm, farka 18 cm,testtömege elérhet a 2,5 kg-ot.

SZAPORODÁSA:

Márciusban vagy áprilisben párzik. A vemhességi ideje 6 hét. Évente egy alkalommal 3-8, vak, fehér szőrű kölyköt ellik. A fiatalok őszig az anyjukkal maradnak.

TÁPLÁLKOZÁSA:

Rágcsálókkal, üreginyúllal, békákkal, hüllőkkel, madarakkal, tojással táplálkozik. Néha a baromfiakat is megöli. Több állatot is megöl, mint amennyit megeszik. Éjszaka vadászik. Zsákmánya megtalálásában főként szaglása segíti. Jól mászik és úszik. Télen elhagyatott épületekbe is behúzódik.